категорії: стаття

За участь у "Червоній Руті" звільняли з роботи

теґи: Богдан Лепкий, Богдан Сташинський, Едуард Драч, Наталка Мамалига, Одеса, Червона Рута, Черкаси, Юрко Прокопчук

Прокопчук із ДанусеюЩойно Україна відсвяткувала двадцятиріччя першого фестивалю "Червона Рута", який відбувався у вересні 1989 року у Чернівцях. Актор і режисер Черкаського академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка Юрко Прокопчук розповів, як брав участь у фесті. Він тоді працював у Одесі, в театрі імені Жовтневої революції. Прочитав оголошення про відбірковий тур "Червоної Рути" і разом зі своїми друзями за місяць підготував програму – виконували пісні на слова Богдана Лепкого, а також – із репертуару Едуарда Драча (який тоді, до речі, жив у Черкасах і працював невропатологом у третій міській лікарні). Хтось грав на гітарі, хтось на гармошці. Навіть сопілка була. 

– На Дерибасівській співали, відроджували все українське. Власне, не відроджували, а показували вперше. Людям дуже цікаво було, – пригадує Юрій.

На жаль, імпровізований гурт так і не пройшов відбір. Натомість лише Юрій Прокопчук поїхав на "Червону Руту". Виконував пісню, яку написав сам. Називалася вона "Відродимо мову". Там були такі слова:

"До гурту, українці, до громади,

Якщо ми разом – з нами сила,

Знехтуєм московськії поради,

Дякувати буде нам Вкраїна мила..."

Ще перед поїздкою в Одесі Прокопчука попередили, що він може назад не повертатися. Сказали: "Ти тут не жилець!". А в Чернівцях, вже під час закриття фестивалю, Юрій підняв синьо-жовтий прапор на стадіоні. Його відразу ж арештували. Щоправда, тримали недовго.

– Злякалися і відпустили. Я ж був учасником фестивалю. Тоді нас цькували через наші пісні. Адже все відбувалося під егідою комсомолу, і влада намагалися нам казати, що можна, а чого не можна. Але тексти писалися і якось проскакували, – розповідає Юрій Прокопчук.

Коли він повернувся до Одеси, то дізнався, що з театру його звільнено. Дався взнаки арешт, та й від слів пісні, виконаної на "Червоній Руті" в Одесі були не в захваті. Влаштуватися на якусь іншу роботу актор не міг – скрізь відмовляли. Довелося їхати з міста.

Далі був театр у Луцьку. Потім – Черкаси. Нині Юрій Прокопчук разом зі своєю дружиною Наталкою Мамалигою та восьмирічною донечкою Данусею створили сімейне тріо. Їздять по різних фестивалях – "Оберіг", "Лесині джерела", "Родовід", "Мазепа Фест"... Юрій сам пише пісні. Крім того, здійснює театральні постановки у черкаському театрі.

– Зараз хочу поставити спектакль про Богдана Сташинського – вбивцю Степана Бандери, про його покаяння, – розповідає режисер.

 

На фото: Актор, режисер і співак Юрій Прокопчук із донечкою Данусею. Дівчинка навчається у музичній школі по класу фортепіано і сопілки, співає пісні, які для неї пише тато.

Фото Олександра Солонця